Duits perspectief voor de Nederlandse vastgoedbelegger

Op de Nederlandse vastgoedmarkt is een vloedgolf aan dure herfinancieringen op komst. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) stond er eind 2022 zo’n €200 miljard aan vastgoedleningen uit bij de Nederlandse banken. Ruwweg de helft van deze schuld, in totaal dus zo’n €100 miljard, moet in de komende jaren worden geherfinancierd. 

Met de sterk gestegen rente is herfinanciering aanzienlijk duurder geworden dan een paar jaar geleden. In combinatie met de gestegen bouwkosten drukt dit fors op de portemonnee en het rendement van vastgoedbeleggers en ontwikkelaars. Bovendien blijft de onzekerheid voor deze groep groot, aangezien een steeds groter deel van de vastgoedleningen door Nederlandse banken en andere vastgoedfinanciers tegen een variabele rente wordt verstrekt.

Hoog tijd dus om eens over de grens te kijken of het beter en goedkoper kan.

Novel Finance is een expert op het gebied van internationale vastgoedfinancieringen en heeft met name in Duitsland een stabiel en professioneel netwerk aan banken en financiers opgebouwd. Al ruim 20 jaar komen wij met regelmaat in Duitsland om ons netwerk te onderhouden.

We zien meerdere voordelen die Duitse banken momenteel bieden:

  • de rentes zijn over het algemeen lager
  • de looptijden zijn langer
  • lopende financieringen zijn vaak overdraagbaar
  • ook voor vastgoedontwikkelaars en bouwers zijn de condities in Duitsland goed

Duitse banken hanteren een hogere ticket size dan in Nederland: bij de meeste partijen geldt een ondergrens van EUR 20 miljoen aan financieringswaarde, bij een enkele partij is dit EUR 5 tot EUR 10 miljoen. De Loan to Value (LTV) ligt over het algemeen lager, bij voorkeur rond de 50% maar meestal beperkt tot 60%.

Interessant of meer weten? Wij staan u graag terzijde met advies en halen de beste tarieven en condities voor u uit de internationale markt.

 Neem contact met ons op om een afspraak te maken voor een bespreking en analyse van uw specifieke situatie en financieringsbehoefte.