De markt hint op een verdere renteverlaging. Welke kans biedt dit de vastgoedbelegger? 

De markt hint op een verdere renteverlaging getuige de aanhoudende, inverse rentestructuur. Deze situatie biedt ook op dit moment al kansen voor vastgoedbeleggers. Onze partner en krediet specialist Drs. Art Nijhuis legt uit waarom.

Nijhuis: “Sinds ongeveer een jaar is er sprake van een inverse rentestructuur op de Europese markt. Dit wil zeggen dat de kapitaalmarktrente (de lange rente) lager is dan de variabele rente (de korte rente).

Normaal gesproken is de lange rente juist hoger dan de korte rente omdat beleggers en banken in de regel meer rendement willen zien als zij hun geld voor een langere periode wegzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hypotheekrentetarief dat normaal gesproken steeds hoger wordt naarmate je voor een langere rentevaste periode kiest.

De huidige, inverse rentestructuur impliceert dat de markt vooruit loopt op toekomstige rente-verlagingen. Dit lijkt gefundeerd door de inmiddels sterk gedaalde inflatie en daarmee samenhangende verminderde noodzaak voor verdere renteverhogingen door de ECB.

Als gevolg van de inverse rentestructuur zijn leningen met langere looptijden relatief goedkoper geworden: alle toekomstige, verwachte renteverlagingen zijn op dit moment al in de prijs (rente) voor deze leningen verwerkt.”

Wat betekent dit nu concreet voor (Nederlandse) vastgoedbeleggers?

Acteer nu voordat de rentecurve weer afvlakt en vervolgens meestal relatief snel weer stijl wordt. Wacht dus niet te lang en profiteer van de huidige markt(imperfecties). Het voor een langere periode vastzetten van de rente is nu veelal lonend, actief rentemanagement is het devies. Het huidige, door de markt ingeprijsde renteverschil kan de oversluitkosten ruimschoots goedmaken.

Novel Finance

Novel Finance is dé specialist op het gebied van vastgoedfinanciering. We bemiddelen jaarlijks talrijke financieringen voor vastgoedbeleggers en ontwikkelaars en heeft toegang tot:

  • Alle Nederlandse (vastgoed)banken
  • Alle Nederlandse, specialistische vastgoedfinanciers
  • Alle Duitse, Engelse en overige internationale (vastgoed)banken die in Nederland financieren
  • Alle relevante debt funds
  • Talrijke private vastgoedfinanciers en -investeerders

Wij overzien de gehele markt voor vastgoedfinanciering, wat ons in staat stelt om voor u de meest geschikte aanbieders te selecteren en de beste condities uit de markt te halen. Hierbij maken we niet alleen gebruik van onze kennis en ervaring, maar ook van onze software waarmee we de actuele rentestanden en financieringscondities van relevante geldverstrekkers met elkaar kunnen vergelijken.

De financieringsmarkt is altijd in beweging. Wij brengen de markt voor u in kaart en houden het overzicht.

Bovendien onderhandelen we voor u altijd de beste condities, in onze rol van onafhankelijk adviseur.

Wees welkom voor een kennismaking bij ons op kantoor.